Cum sa alegi un aspirator robot: Caracteristici de luat in considerare

Alegerea unui aspirator robot a devenit o bataie de cap pentru multi oameni.

De la acele cateva dispozitive scumpe si nu foarte eficiente care erau disponibile nu cu multi ani in urma, acum avem o mare varietate de roboti, de la diferite marci, care isi indeplinesc sarcina cu un nivel ridicat de eficienta, obtinand o performanta de curatare excelenta si oferind un confort deosebit utilizatorilor.

cum sa alegi un robot aspirator

[toc]

Robotii aspiratori au devenit in ultimii ani un aparat electrocasnic foarte raspandit in casele spaniole, dar acum exista o intrebare dificila la care trebuie sa raspundem: pe care sa il aleg? Care este cel mai bun pentru mine? Care robot se potriveste cel mai bine nevoilor si dorintelor mele (sau buzunarului meu)?

In zilele noastre, aparate precum masinile de spalat rufe si masinile de spalat vase sunt utilizate pe scara larga, iar aspiratoarele robotizate urmeaza acelasi drum. Cine poate rezista comoditatii si igienei de a avea o casa curata, fara a fi nevoit sa faca practic nimic?

Cui se adreseaza acest ghid

Primim in mod regulat solicitari care ne cer sfaturi sau ajutor in alegerea unui robot sau altul. Multi oameni sunt convinsi sa cumpere un robot, dar nu stiu pe care sa il aleaga, din cauza gamei largi de produse de pe piata.

In ghidurile noastre de cumparare puteti gasi mai multe articole in care comparam unele modele, comparatia celor mai bine vanduti roboti sau unul dedicat in special robotilor ieftini. Unul dintre criteriile de alegere, in mod logic, este pretul pe care suntem dispusi sa il platim, dar nu este singura variabila.

Am creat acest ghid complet pentru a incerca sa explicam in detaliu toate aspectele relevante atunci cand cumparati un robot; in acest fel veti sti ce caracteristici sa cautati, in functie de nevoile si dorintele dumneavoastra.

In cele 20 de sectiuni, vom detalia modul in care unii roboti difera de altii, astfel incat sa aveti o idee mai clara despre ce sa cautati la un dispozitiv de acest tip; in acest fel, atunci cand va decideti asupra unui anumit model, acesta va corespunde exact nevoilor dumneavoastra.

Ca intotdeauna, daca va lipsesc intrebari, aveti indoieli sau pur si simplu doriti sa ne spuneti ceva, o puteti face in comentariile de la sfarsitul articolului.

stim ca este un pic cam lung? dar ne propunem (niciodata mai bine!) sa fie cel mai cuprinzator ghid de pe net. Daca doriti, puteti utiliza indexul pentru a accesa direct oricare dintre sectiuni.

Sau puteti, de asemenea, sa mergeti la final, pentru a vedea un rezumat al unora dintre robotii mentionati in legatura cu sectiunile discutate pe parcursul analizei.

Pretul robotului

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le stiti este pretul pe care sunteti dispus sa il platiti. Evident, un robot de 300 de lei nu este acelasi lucru cu unul de 900 de lei, desi este adevarat ca un pret mai mare nu inseamna intotdeauna un robot mai bun sau caracteristici mai bune. Uneori, aceasta poate depinde de pozitionarea marcii, de calitatea produsului sau de ofertele care pot fi disponibile.

robot aspirator romba s9

In orice caz, fiecare persoana tinde sa aiba un interval de pret aproximativ in care sa se mute sau in care ar fi dispusa sa mearga in anumite circumstante.

Din acest motiv, pretul, mai mult decat o caracteristica care serveste la alegerea unui anumit robot, serveste la definirea unui interval in care ne vom misca.

Pe langa limitarea pretului, atunci cand cumparam cel mai bun robot aspirator, ne vom uita si la raportul calitate-pret si/sau performanta-pret: pe scurt, este vorba de a maximiza ceea ce primim in schimbul a ceea ce platim, adica de a obtine cel mai bun robot posibil pentru pretul pe care suntem dispusi sa il platim.

Senzori si sistem de navigatie

Una dintre principalele caracteristici de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un aspirator robot este sistemul de navigare.

Exista o corelatie destul de mare intre tipul de sistem de navigatie si gama in care se incadreaza robotul: pentru a simplifica, am spune ca robotii low-end au un sistem de navigatie aleatoriu, cei mid-range au miscari ordonate si metodice, iar cei high-end au o navigatie precisa; in cadrul acestei ultime sectiuni, vom face chiar o subdiviziune suplimentara, in functie de tehnologia folosita.

robot aspirator conga

De asemenea, este important si software-ul robotului, care transforma informatiile pe care le obtine din mediul inconjurator in miscare.

Cei mai sofisticati roboti au procesoare puternice, capabile sa interpreteze datele rapid si eficient, oferind miscari mai precise si mai fluide. in plus, software-ul lor este adesea actualizabil, astfel incat va puteti baza intotdeauna pe corectii si imbunatatiri pe masura ce acestea apar.

De exemplu, Roborock S5, pe care il putem considera succesorul succesorului modelului de succes Xiaomi Vacuum 2 Roborock, a incorporat diverse imbunatatiri in software-ul sau, ceea ce ii permite sa fie cu pana la 20% mai eficient decat predecesorul sau, astfel incat sa termine curatarea in mai putin timp.

In ceea ce priveste senzorii, in prezent, aproape toti robotii de pe piata au senzori anti-cadere (pentru a evita, de exemplu, caderea pe scari) si diferiti senzori de coliziune, pentru a evita coliziunile. Unii roboti au si alte tipuri de senzori, cum ar fi giroscoape (pentru a masura viteza unghiulara), odometre (pentru a masura viteza liniara), senzori acustici, optici, cu infrarosu sau cu laser.

Mai jos, oferim o explicatie detaliata a fiecaruia dintre cele trei sisteme de navigatie de baza:

a) Navigare aleatorie

Uneori se numeste si navigatie in timp real. Robotul decide pe masura ce se deplaseaza si in functie de ceea ce intalneste, in ce directie sa mearga; nu are memorie. Acest lucru este obisnuit in cazul robotilor de nivel inferior. Aparent, robotul se misca la intamplare, combinand miscari drepte si diagonale si ocolind picioarele si colturile mobilei, fara o anumita ordine.

Aceasta miscare haotica, desi nu este foarte eficienta (deoarece poate trece de mai multe ori prin acelasi loc), sfarseste prin a fi mai mult sau mai putin eficienta, deoarece robotul, prin deplasare, acopera cea mai mare parte a suprafetei care trebuie curatata.

b) Navigatia ordonata bazata pe giroscop

Una dintre cele mai recente evolutii aparute recent si care ofera un rezultat destul de bun este navigatia ordonata bazata pe giroscop.

Giroscopul este un fel de busola digitala, care permite robotului sa stie in ce directie se deplaseaza si cate grade s-a intors. Combinand aceste informatii cu distanta pe care se deplaseaza, robotii giroscopici sunt capabili sa cartografieze locuinta, astfel incat sa se deplaseze in jurul acesteia in linii drepte mari, acoperind aproape intreaga suprafata care trebuie curatata.

Aceasta tehnologie a devenit o alternativa interesanta in randul robotilor din gama medie-joasa, oferind posibilitatea de a curata practic intreaga locuinta la un pret foarte accesibil, care poate fi in jur de 150-200 de euro, in functie de modele si de ofertele care pot fi disponibile.

in acest grup se afla roboti cu performante mari si eficienta ridicata, cum ar fi Ikohs Netbot S15, Conga 1790 sau Roborock E4.

c) Maparea camerei

in urma cu cativa ani, tehnologia vSLAM (Video Simultaneous Localisation and Mapping) a fost dezvoltata pentru cartografierea locuintelor.

La fel ca in cazul vehiculelor autonome, unii roboti au fost dotati cu o camera care „vizualiza” casa si, printr-un sistem avansat de procesare, transforma aceste imagini intr-un plan al casei. Aceasta tehnologie este inca utilizata de robotii Roomba de inalta calitate, cum ar fi Roomba 960 si Roomba i7, precum si de Dyson 360 Heurist.

Tehnologia a fost rafinata, cu camere mai bune, vizualizare la 360 de grade, mai multa putere de procesare etc., precum si cu utilizarea combinata a altor senzori, pentru a obtine rezultate din ce in ce mai bune.

Cu toate acestea, aceasta tehnologie nu este la fel de precisa ca tehnologia bazata pe laser si are unele probleme in mediile intunecate sau cu lumina slaba (deoarece utilizeaza o camera pentru a „vedea”). in plus, unele persoane considera ca este mai intruziva, deoarece exista in continuare o camera in casa.

d) Mapare cu laser

Robotii echipati cu acest sistem realizeaza cea mai precisa cartografiere a locuintei. Nu este o coincidenta faptul ca laserele au fost folosite de ani de zile pentru a masura in domenii in care precizia este importanta: arhitectura si ingineria, constructiile, topografia, medicina, balistica si chiar sportul sunt domenii in care laserele sunt utilizate in mod obisnuit, datorita preciziei pe care o ofera.

in cazul robotilor aspiratori, acestia incorporeaza o turela usor de identificat (un cerc cu diametrul de cativa centimetri, care iese din robot), care se roteste la 360º, proiectand fasciculul laser in toate directiile. Aceasta lumina este reflectata inapoi la turela, permitand robotului sa calculeze cu precizie distantele si sa construiasca o harta exacta a mediului inconjurator.

Roboti precum Conga 7090, Roborock S7 sau Deebot T9+ sunt reprezentanti excelenti ai acestei game tehnologice.

Puterea de aspiratie

Un alt factor determinant in alegerea unui robot este puterea de aspirare. Ca intotdeauna cand vorbim despre un aspirator, trebuie sa ne uitam la puterea de aspirare (exprimata in mod normal in pascali), si nu la puterea nominala a aparatului, care va indica consumul (indicat in mod normal in wati).

Desi este adevarat ca, in prezent, spre deosebire de acum cativa ani, majoritatea aspiratoarelor robotizate de pe piata sunt suficient de puternice, este de asemenea adevarat ca exista diferente notabile, chiar si in cazul robotilor cu game de pret similare. Nu intotdeauna robotii cei mai scumpi sunt cei mai puternici.

Aici este necesar sa facem o paranteza. Puterea de aspirare nu este singurul element de care trebuie sa se tina cont atunci cand se determina eficienta de curatare a unui robot, deoarece exista si alte aspecte importante (cum ar fi perii), dar este de asemenea clar ca un robot cu o putere de 2.000 de pascani este superior unuia cu o putere de doar 1.000 de pascani.

Pentru a obtine un rezultat mai mult sau mai putin bun, ar trebui sa incepem cu roboti care ating cel putin 1.000 de pascani; cei care se situeaza in jurul a 1.400-1.500 de pascani obtin deja un rezultat excelent. 500 obtin deja un rezultat excelent (cum ar fi, de exemplu, Conga 1190, Ikohs Netbot S14 sau Bagotte BG600), iar cele care depasesc aceasta cifra (cum ar fi Xiaomi/Roborock, Conga 3090 sau Roomba de varf de gama) obtin rezultate fantastice, care evita in mare masura necesitatea de a folosi un alt tip de aspirator pentru a ne curata podelele.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca unii roboti au un singur nivel de putere, in timp ce altii au mai multe, ceea ce permite o mai mare versatilitate atunci cand vine vorba de curatare.

Pe de alta parte, unii roboti includ un sistem care maximizeaza automat puterea atunci cand detecteaza ca se afla pe un covor, pentru a obtine o eficienta maxima pe acest tip de suprafata, cum ar fi majoritatea celor cu navigare cu laser sau, de exemplu, Roomba s9.

Tipuri de podele

Este interesant sa ne gandim la tipul de pardoseli pe care robotul va trebui sa le curete. Avem covoare? Sunt groase sau subtiri? Podele de parchet pe care am dori sa le facem sa straluceasca? Doar pardoseli dure, cum ar fi gresia sau portelanul?

in functie de aceste variabile, am putea prefera sa cumparam un robot capabil sa urce obstacole de pana la doi centimetri daca avem covoare groase (de exemplu, Roborock S6), sau am putea prefera sa cumparam unul specializat in podele dure, cum ar fi Rowenta Smart Force Essential, daca nu este cazul. Daca ne dorim sa avem un lemn stralucitor, putem opta pentru un model cu mop, dar daca nu vrem, putem considera ca nu este necesar.

Animale de companie

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primim este daca un anumit robot accepta sau nu animale de companie. Marea majoritate a robotilor nu au nicio problema in a strange parul, asa ca oricare dintre ei este de mare ajutor in gospodariile cu animale de companie, unde, de multe ori, exista par peste tot imediat ce va distrageti atentia. Cu toate acestea, desigur, este adevarat ca unele sunt mai potrivite decat altele.

Atunci cand robotul are o anumita putere (de la aproximativ 1.400 de pascani), este foarte interesant din acest punct de vedere, deoarece prinde totul in mod eficient.

In plus, exista roboti care au o perie speciala pentru animale de companie, care previne in mare masura incurcarea parului, cum ar fi Conga 1090, astfel incat sunt deosebit de eficienti in gospodariile cu animale de companie. Robotii Roomba cu perii AeroForce, cum ar fi Roomba E5, sunt, de asemenea, interesanti din acest punct de vedere.

Pe de alta parte, exista o a treia varianta, formata din cateva modele care opteaza pentru absenta periei centrale, cum ar fi Deebot Ozmo Slim 10 sau Conga Series 950; in schimb, acestea au o deschidere in partea de jos, inconjurata de un cauciuc siliconat, prin care se colecteaza murdaria si firele de par; in acest fel, se evita incurcaturile, ceea ce reprezinta o solutie foarte interesanta in aceste cazuri.

Sistem de filtrare

Sistemul de filtrare este, de asemenea, important; in mod normal, acesta va fi EPA sau HEPA (H de la High, HEPA cu H este mai eficient), desi exista grade diferite in cadrul fiecaruia dintre acestea (pentru mai multe informatii, puteti vizita ghidul nostru despre filtrele HEPA).

Ca un ghid, EPA va fi in mod normal EPA 11 (95% eficient in captarea microparticulelor de praf si a acarienilor) sau EPA 12 (99,5%), in timp ce filtrele HEPA sunt filtre cu o eficienta de 99,95% sau mai mare.

Daca aveti animale de companie si/sau probleme respiratorii sau alergii, va recomandam sa optati pentru cele cu sistem de filtrare HEPA, cum ar fi Conga 3090, de exemplu.

Periile

Perii laterale

Periile sunt un alt element care diferentiaza un robot de altul. in ceea ce priveste periile laterale, care sunt cele care retin murdaria spre interior, in special pe margini si colturi, exista roboti care au doua si altii care au doar una.

Multi utilizatori considera ca robotii cu doua perii laterale sunt mai eficienti, deoarece prind mai usor praful. Interesant, insa, este faptul ca robotii high-end tind sa aiba doar unul singur. De ce se intampla acest lucru?

Robotii de un anumit standard sunt suficient de puternici pentru a aspira eficient praful, murdaria sau particulele de o anumita dimensiune.

in plus, acestia stiu unde se afla peria laterala si au un sistem de navigatie mai mult sau mai putin sofisticat, astfel incat sunt „constienti” de locul in care curata. Prin urmare, peria laterala este utilizata in principal pentru a ridica murdaria din colturi si crapaturi.

Pe de alta parte, daca robotul este ieftin si are un sistem de navigatie limitat, poate fi interesant sa aiba doua perii laterale.

Perii laterali sunt de obicei confectionati din peri sintetici sau silicon si au de obicei trei lame, desi recent au aparut modele cu 5 lame, cum ar fi Roborock S6 sau Roomba S9.

in cele din urma, trebuie remarcat faptul ca, in unele cazuri, periile sunt asamblate si dezasamblate prin presiune, in timp ce exista modele care vin insurubate.

Perie centrala

Peria centrala a robotilor este adesea o combinatie de peri si silicon, care imbunatateste vechile perii din peri.

Cu toate acestea, robotii Roomba de inalta calitate si de generatie noua, cum ar fi E5, se remarca prin peria dubla de cauciuc AeroForce, care retine in mod eficient murdaria si previne in mare masura incurcaturile. Unele marci, cum ar fi Conga, in modelul sau 1090, opteaza pentru doua perii interschimbabile: una, cea obisnuita, si o alta din silicon, special pentru animalele de companie.

Peria centrala este de obicei rotativa, contribuind la o buna curatare a locuintei, in special in cazul covoarelor si mochetelor, unde ajuta la o curatare mai profunda.

Cu toate acestea, in cazul covoarelor cu par foarte lung, poate cauza probleme de incurcare, astfel incat poate fi necesara eliminarea acesteia sau alegerea unei alte optiuni, roboti fara perie centrala.

Dimensiunile si forma robotului

Dimensiuni

Dimensiunea robotului este un aspect care este adesea trecut cu vederea, dar care ar trebui sa fie luat in considerare, chiar daca este minim. Unii utilizatori se plang, dupa ce au cumparat robotul, ca acesta nu poate trece printre picioarele unor piese de mobilier sau pe sub anumite elemente. Prin urmare, este important sa luati in considerare acest lucru in prealabil.

Diametrul robotilor este de obicei intre 30 si 35 de centimetri (desi este posibil sa se gaseasca si unii mai mici, cum ar fi Deebot Mini sau Dibea D500 Pro), iar inaltimea este de obicei intre 7 si 10 centimetri (asa cum am mentionat deja, robotii cu navigare cu laser sunt de obicei cei mai inalti, datorita turelei pe care o au), desi si aici este posibil sa se gaseasca unii mai subtiri, cum ar fi Deebot Ozmo Slim 10, sub 6 centimetri.

Forma

Majoritatea robotilor sunt rotunzi. Desi aceasta este forma obisnuita, exista unele marci care ofera si alte alternative interesante.

Aspiratoarele rotunde pot intampina unele dificultati in curatarea colturilor si a colturilor, daca lungimea periei laterale nu este suficienta pentru a ajunge in aceste zone.

Din acest motiv, una dintre optiunile pe care LG le-a ales, prin robotii sai HomBot, care au o forma mai patrata (cum ar fi, de exemplu, VR8602RR). in acest fel, sunt eficiente pana la 96% in colturi si in colturi si crapaturi.

O alta optiune este reprezentata de robotii in forma de D, adica o parte este curbata, dar cealalta parte este plata. in acest fel, robotul poate aborda perfect colturile si colturile si crapaturile, facand o treaba excelenta in aceste zone.

Principalul reprezentant al acestui design este producatorul american Neato, o marca de inalta calitate si performanta, nu foarte cunoscuta in Spania, dar care in Statele Unite este principalul rival al Roomba (pe langa faptul ca au anumite paralele in ceea ce priveste originile lor). Dispozitive precum Neato Botvac D7 sau D6 se numara printre cele mai bune optiuni de pe piata in prezent.

Un alt robot mentionat in aceasta recenzie, Dibea D500 Pro, are, de asemenea, forma de D, iar ultima lansare a Roomba, S9, a optat si ea pentru acest design, in incercarea de a imbunatati curatarea in aceste zone mai complicate.

Functii

Functii de baza

Exista o serie de functii de baza, pe care le au aproape toti robotii de pe piata. Aproape toate au un sistem de curatare automata, prin care trebuie doar sa apasati un buton, de obicei in partea de sus, iar robotul va va curata casa.

Marea majoritate au, de asemenea, o functie de curatare a petelor, care in mod normal consta in spirala robotului in jurul unui punct si care poate fi foarte interesanta in cazul in care am scapat ceva si a fost imprastiat.

O alta functie foarte comuna este modul „edge”, in care robotul va ocoli peretii, colturile si picioarele mobilei, ceea ce este foarte util pentru curatarea murdariei care tinde sa se acumuleze in aceste zone.

De asemenea, este obisnuit ca robotii sa se intoarca singuri la baza lor atunci cand detecteaza ca bateria este descarcata si, de obicei, au un buton pentru ca noi sa le putem da comanda de a merge la baza oricand dorim.

Programare

Functia de programare este o alta functie dintre cele mai comune; la inceput, era mai degraba tipica pentru gamele medii si inalte, dar in prezent exista o multime de roboti ieftini care o includ si ei.

Programarea poate fi simpla (de exemplu, poate curata in fiecare zi la o anumita ora) sau mai complexa (putem alege ore diferite, unele zile de functionare si altele de intrerupere, sau chiar curata anumite zone intr-o zi si alte zone in alta zi).

in orice caz, programarea este o functie care ofera un mare confort, deoarece nu trebuie sa ne facem griji ca trebuie sa setam robotul pentru a lucra, iar acesta poate curata si atunci cand nu suntem acasa, evitand orice fel de inconvenient.

Din acest punct incolo, exista o mare varietate de functii pe care unii roboti le au si altii nu, asa ca fiecare va trebui sa analizeze in ce masura acestea il intereseaza.

Curatare si frecare

Una dintre cele mai comune este aspirarea si frecarea, astfel incat am putea clasifica aspiratoarele robotizate impartindu-le in cele care doar aspira si cele care aspira si freaca.

Multi utilizatori nu au nevoie sau nu doresc aceasta functie, asa ca pot opta pentru un robot care nu o include si pot economisi putin; cu siguranta, daca nu o veti folosi, ar trebui sa optati pentru o alternativa fara matura si frecare. Cu toate acestea, in cazul in care va intereseaza, va vom spune mai multe despre cum functioneaza robotii multifunctionali si ce avantaje ofera.

Printre robotii cu functie de curatare, exista o multitudine de variante. De la cele care sterg pur si simplu podeaua cu un mop umed, la cele cu un sistem mai sofisticat care simuleaza miscarea umana atunci cand sterge, cum ar fi Conga 6090, cu sistemul sau avansat de frecare, sau iLife A9s.

inmuierea propriu-zisa a mopului se poate face prin decantare (apa cade din rezervor prin gravitatie) sau prin alte sisteme mai sofisticate (supape electrice sau electronice), care permit o mai buna dozare a apei.

Exista, de asemenea, roboti, cum ar fi unii roboti Conga (de exemplu, Conga 1290), care va permit sa dozati apa dupa bunul plac, pentru cazurile in care podeaua este mai mult sau mai putin curata, mai murdara, sau in functie de tipul de podea, prin simpla alegere a nivelului de frecare, de la 1 la 3.

Un alt aspect care variaza de la un robot la altul este ca unii permit frecarea si aspirarea simultana, adica aspira si freaca in acelasi timp, in timp ce altii indeplinesc o functie sau alta, dar nu ambele simultan.

in ceea ce priveste mopul, trebuie remarcat faptul ca acestea sunt de obicei lavabile, chiar si in masina de spalat, si ca in mod normal pot fi folosite uscate, fara a umple rezervorul de apa.

in acest fel, este un element care poate fi utilizat pentru a capta praful mai eficient. in unele cazuri, mopul este confectionat din doua materiale pentru o mai mare eficienta.

in plus, daca umezim usor mopul cu un spray pentru parchet, parchetul nostru va arata impresionant.

Posibilitati de manipulare si configurare

Desi aceasta sectiune este strans legata de cea precedenta, in sensul ca se refera in mare masura la diferitele posibilitati pe care ni le ofera robotul, am preferat sa o prezentam separat, pentru a evidentia diferitele optiuni pe care robotul le poate avea atunci cand vine vorba de manevrarea lui si de configurarea curateniei casei noastre exact asa cum ne dorim.

Telecomanda

Practic, toate dispozitivele au un buton in partea de sus pentru a porni robotul. in plus, unii roboti includ o telecomanda, de la care poate fi operat in mod convenabil, precum si accesarea altor functii care nu pot fi operate de pe robotul propriu-zis.

De exemplu, exista roboti care dispun de curatare a camerei (robotul va curata o camera pentru o perioada de timp, de exemplu, 20 de minute sau o jumatate de ora, dupa care se va opri sau va merge la baza, daca are una in acea camera), curatare pe zone, curatare in profunzime etc., care pot fi operate de la telecomanda.

Aplicatie

O alta alternativa pentru operarea robotului, care este tipica pentru robotii de varf, desi incepe sa fie raspandita si in cazul robotilor din gama medie, este operarea prin intermediul unei aplicatii.

Aceasta optiune, pe care o vom discuta in detaliu in sectiunea urmatoare, permite o mare comoditate si versatilitate, deoarece putem opera robotul nostru de oriunde si in orice moment, precum si sa accesam o multitudine de functionalitati. Partea negativa este ca este necesara o conexiune la internet si exista persoane carora nu le place sa aiba un dispozitiv in casa conectat la internet.

Comenzi vocale

O alta functie care este incorporata in unii roboti este posibilitatea de a-i opera prin comenzi vocale, prin intermediul unor asistenti precum Alexa sau Google Home. Datorita acestei optiuni, robotului i se pot da cateva comenzi simple, de exemplu, sa inceapa sa curete sau sa mearga la baza. Dispozitive precum Netbot S15, accesibil si complet, incorporeaza aceasta functionalitate.

Zone restrictionate

Una dintre cele mai frecvente nevoi este aceea de a putea limita accesul robotului la o anumita zona. Pentru aceasta, exista mai multe posibilitati.

Exista roboti care au o banda magnetica (cum ar fi, de exemplu, foarte apreciatul Bagotte BG600), care ar fi plasata pe podea si care ar actiona ca o bariera, astfel incat robotul sa nu treaca prin ea; acest lucru are dezavantajul ca banda va fi in mod normal vizibila si ar putea sa stea in cale.

in alte cazuri, se folosesc bariere virtuale, cum ar fi faimosul Virtual Wall Dual si Virtual Wall Halo al unor modele Roomba, care creeaza o bariera cu ajutorul infrarosu.

si, in sfarsit, cele mai avansate, in care zonele restrictionate pot fi delimitate cu ajutorul aplicatiei, cum ar fi Conga 3090, Xiaomi Vacuum 2 sau Roborock S6, care va permite sa configurati cu exactitate si in orice moment, intr-un mod convenabil, locurile pe unde nu doriti ca robotul sa treaca.

Zona care trebuie curatata

Aceasta ar fi optiunea opusa celei anterioare, este o zona pe care dorim sa o curatam in mod special. in cele mai simple versiuni, exista roboti care au o zona de curatare predeterminata, astfel incat vor curata zona din jurul punctului in care este activat, cu o dimensiune de 1-2 metri in fiecare directie.

In cazul dispozitivelor mai sofisticate, tot prin intermediul aplicatiei, puteti seta zonele pe care doriti sa le curatati pe harta casei dvs. care apare pe ecranul telefonului mobil.

Curatarea camerei

Unii roboti de varf includ o functie si mai convenabila si mai simpla. Dispozitive precum Roomba i7, Roomba S9 sau Roborock S6 dispun de curatare a camerelor, care functioneaza dupa cum urmeaza:

Atunci cand robotul creeaza harta locuintei, acesta stabileste camerele care o compun, care pot fi modificate. in unele modele, putem schimba chiar si numele camerelor create.

Odata definit, putem sa-i spunem sa curete una sau mai multe camere (sau intreaga casa, logic) sau chiar sa programeze curatenia pe camere.

Zgomot

Aspiratoarele robotizate sunt, in general, mult mai silentioase decat aspiratoarele conventionale. De obicei, acestea se situeaza intre 60 si 70 de decibeli, desi exista cateva modele sub 60 si chiar unele la 50 dB sau mai putin, cum ar fi Dibea D850 sau Bagotte i7.

Prin urmare, zgomotul emis de un robot este, de obicei, destul de suportabil si, in multe cazuri, compatibil cu desfasurarea altor activitati.

in plus, intrucat marea majoritate sunt programabile si multe dintre ele pot fi operate prin intermediul unei aplicatii (sau, chiar daca nu sunt programabile, putem pur si simplu sa le pornim si sa plecam), in multe cazuri nici macar nu ne vom afla acasa atunci cand dispozitivul este curatat.

in acest fel, zgomotul este un aspect care trebuie luat in considerare, dar nu poate fi un factor determinant, nici pe departe.

Autonomie

Autonomia unui robot se masoara de obicei in minute. 90 de minute, 120, 150… Acesta este un aspect important, dar ceea ce ar trebui sa ne intereseze cu adevarat este cati metri patrati este capabil sa curete, iar acest lucru depinde nu numai de capacitatea bateriei, ci si de functionarea sistemului de navigatie.

Cu cat sistemul de navigatie este mai avansat, cu atat va putea curata mai mult in acelasi timp. Prin urmare, atunci cand se face o comparatie, trebuie luati in considerare ambii factori; daca avem informatii privind gama in metri patrati, cu atat mai bine.

Incarcare si continuare

Aceasta functie, care este inclusa in unele modele high-end, este legata de sectiunea anterioara. Unii roboti cu cartografiere a incaperilor sunt capabili sa stie ce au curatat si ce mai au de curatat, astfel incat, daca raman fara baterie si nu au terminat, se vor duce la baza si, odata incarcati, vor relua curatarea de unde au ramas.

In acest fel, in aceste cazuri, daca robotul are aceasta functie, autonomia pe care o poate avea nu este atat de importanta, deoarece robotul isi va continua munca pentru a o termina.

Detectarea murdariei

Aceasta functie, inclusa in unele Roomba (Dirt Detect), permite robotului sa detecteze, datorita senzorilor sai acustici sau unei combinatii de senzori optici si acustici, zonele in care se acumuleaza murdarie, efectuand mai multe treceri in acele zone, pentru a obtine o curatare mai buna.

Avertizare rezervor plin

Unii roboti pot avea un indicator optic care sa avertizeze ca rezervorul este plin sau pot furniza aceste informatii prin intermediul aplicatiei. Acest lucru nu este esential, este vorba pur si simplu de a goli rezervorul din cand in cand, dar unii au acest lucru, iar altii nu.

Intretinere

Desi robotul functioneaza in principiu de unul singur, periodic este necesar sa se efectueze anumite lucrari.

Golirea rezervorului

Golirea rezervorului este una dintre cele mai frecvente sarcini. Capacitatea rezervorului, exprimata in litri, este importanta in acest caz. Aceasta este de obicei intre 0,3 si 0,5 litri. Unii roboti au rezervoare mai mici, care sunt un pic prea mici, in timp ce cele mai mari de 0,6 litri sunt rezervoare bune, cu capacitate pentru mai multe cicluri de curatare.

Roomba a venit cu o alternativa in acest sens, care in prezent nu este oferita de nicio alta marca. Cele mai avansate modele ale sale, i7+ si S9+, includ o baza in forma de turn, in care robotul se goleste automat si care are o capacitate de aproximativ 30 de curatari.

in acest fel, putem petrece mai mult sau mai putin de o luna fara sa ne facem griji pentru golire (in functie de cantitatea de murdarie si de frecventa curatarii) si, de asemenea, se realizeaza in conditii de igiena, deoarece este depozitat intr-o punga, care este usor de colectat, astfel incat nu trebuie sa intram in contact cu praful.

Filtre

in mod obisnuit, filtrele vor fi curatate la cateva zile. Unele sunt lavabile, desi majoritatea nu sunt. Acesta este un element pe care unii producatori recomanda schimbarea la fiecare 3-6 luni, desi este posibil sa dureze mai mult.

Periile

Dupa cum am mentionat mai sus, acesta este un element de luat in considerare, in special in casele cu animale de companie, persoane cu parul lung sau covoare. Unele perii se incurca mai putin decat altele (deosebit de interesante sunt cele din cauciuc/silicon, cum ar fi AeroForce de la Roomba). Ocazional, poate fi util sa optati pentru un robot fara perie centrala.

Atat peria centrala, cat si cele laterale trebuie curatate in mod regulat, pentru a le curata de par si murdarie, astfel incat sa isi poata face in continuare treaba in mod eficient. Ca si in cazul filtrelor, se recomanda uneori schimbarea acestora la fiecare 3-6 luni, desi, cu o buna ingrijire, pot dura mult mai mult.

Piese de schimb

in cazul periilor si al filtrelor, este posibil ca robotul sa fie livrat cu o piesa de schimb, ceea ce este intotdeauna o idee buna.

De asemenea, este important sa aveti in vedere cat de usor este sa obtineti piese de schimb si cat de mult pot costa acestea; uneori puteti vedea un robot atractiv (de obicei un model chinezesc de o marca mai mult sau mai putin cunoscuta), dar pentru care este dificil sa obtineti piese de schimb. Este important sa tineti cont de acest lucru si sa verificati daca acestea exista inainte de a decide sa cumparati un robot.

Garantie si service

Garantia este un aspect important de luat in considerare. Pentru achizitiile din Spania, garantia va fi de doi ani (in primele sase luni, se presupune ca defectiunea este la sursa), iar pentru achizitiile online exista un drept de retragere, prin care articolul poate fi returnat fara explicatii suplimentare, in termen de 14 zile calendaristice.

Cu toate acestea, daca achizitionati in afara Spaniei, este posibil ca garantia sa fie mai scurta (de exemplu, un an) sau sa intampinati mai multe dificultati in exercitarea acesteia sau in rezolvarea oricarui incident, atat in ceea ce priveste persoana cu care trebuie sa vorbiti, cat si in ceea ce priveste aspecte precum limba, de exemplu.

Marca

Un alt aspect care pentru unii utilizatori va fi mai important decat pentru altii, dar care reprezinta un compendiu al multor altora.

Cele mai recunoscute marci de pe piata, cu o istorie indelungata, si-au castigat respectul pentru o varietate de motive: performanta buna a produsului, raport calitate-pret bun, calitate excelenta, servicii excelente pentru clienti… Daca acestea ocupa o pozitie dominanta pe piata, exista un motiv pentru aceasta.